Sürdürülebilirlik

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NEDİR ?

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NEDİR ?

Sürdürülebilirlik son yıllarda daha fazla duyulmaya ve dolayısıyla önemsenmeye başlanan bir kavram. Oluşan ekolojik değişiklikler sürekli artan aşırı tüketim alışkanlıkları, önüne geçilemeyen nüfus artışı da bu kavramın yaygınlaşmasını sağlamıştır. Sürdürülebilirlik, anlaşılabilir bir şekilde anlatmak gerekirse kendi ihtiyaçlarınızı karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yetilerini ellerinden almamaktadır. Sürdürülebilirliğin temelinde yalnızca çevresel değil, ekonomik ve sosyal etkilerde bulunmaktadır.

Sürdürülebilirlik; toplumlarda hem bireylerin hem de işletmelerin sorumluluk alması gereken bir anlayış olmalıdır. Herkes, kararlarını gelecek nesillere olan etkisini düşünerek verdiği zaman dünya hem çevresel hem de sosyal ve ekonomik açıdan olduğu yerden çok daha ileri taşınabilir.

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM

Bireyler için sürdürülebilir yaşam aslında, iklim değişikliğine ve diğer olumsuz çevresel endişelere karşı olumlu değişiklikler yaparak kişisel ve toplumsal etkiyi azaltmayı amaçlar. Bireyin sürdürülebilirlik için attıkları her adımın önemi büyüktür. Sürdürülebilir bir yaşam tarzı yemek yeme alışkanlıkları, ulaşım, sosyalleşme, enerji kullanımı, atık yönetimi ve daha fazlasını kapsamaktadır. Bunu bir yaşam tarzı haline getirmek için sürdürülebilir alışkanlıklar geliştirilmelidir.

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM İÇİN İPUÇLARI

Yaşam tarzınızda değişiklikler yaparak tasarruf edebilir, çok daha organik ve yerel tüketebilir, daha sağlıklı olabilirsiniz.

Yemek israfını azaltın. Bu şekilde market harcamalarınızıda azaltmış olacaksınız. Çöp kutusuna attığınız yiyecekler atık haline geldiğinde sera gazı oluşturabilecek şekilde ayrıştırılır. Bu nedenle karbon salınımı da giderek artar.

Plastik kullanımını azaltın ve yeniden kullanılabilen ürünleri tercih edin. Ayrıca plastik pipet kullanmamanız tavsiye edilmektedir. Yanınızda termos ve su matarası taşıyarak gereksiz plastik ve karton kullanımını azaltarak atık oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Yürüyebileceğiniz her yere yürüyün. Yürümek, bisiklet sürmek ve mesafe o kadar da kısa değilse toplu taşıma araçlarını kullanmak hem sizin hem de çevrenizin sağlığı için çok önemlidir.

Kağıt kullanımını azaltın. Teknolojinin her gün geliştiği, içinde yaşadığımız dijital çağda kağıt kullanımını azaltmak oldukça kolay bir adımdır. Faturalarınızın basılmış halde değil, dijital olarak e-posta ile size gönderilmesini isteyerek işe başlayabilirsiniz.

Geri dönüşüm yapın. Kağıt, cam ve plastik atıkları birbirinden ayırarak geri dönüşüm kutularına atmanız mümkün.

Hem bireylerin hem de işletmelerin sürdürülebilir yaşam felsefesini benimsemesi, gelecek nesiller için yaşanılabilir bir dünya bırakılmasına olanak sağlar. Siz de sürdürülebilirlik odaklı bir anlayışla dünyaya olumlu bir katkıda bulunabilirsiniz.