Nesli tükenen hayvanlar

HAYVAN NESİLLERİ NEDEN TÜKENİYOR ?

HAYVAN NESİLLERİ NEDEN TÜKENİYOR ?

Hayvan nesillerinin tükenmesinin genel olarak üç temel sebebi vardır: Habitat kaybı, çevre kirliliği ve iklim değişikliği. Bu sebeplerin çoğunun kaynağı maalesef insanlardır.

Habitat, hayvanın ve diğer canlıların yaşadığı özel bölgeye verilen addır. Yuvadan öte bir alanı ifade eder. Habitatların yok olması aynı zamanda biyolojik çeşitliliği de etkileyen büyük bir tehdittir.

Peki biz hayvanların hayatlarını kaybetmesinde rol oynuyor muyuz ? Bunun cevabı kuşkusuz evet olacaktır.

İnsanlar bina inşa etmek, odun elde etmek ve tarla açmak gibi sebeplerle ağaçları yok ettiler. Ormanlarda mangal yapmak, ateş yakmak gibi birçok çeşitli etkenleri de sıralayabiliriz. İnsanlar tarafından canlıların habitatları git gide yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bunun yanı sıra nüfusun artması ile şehmeler büyümeye başlamış durumda. Şehirlerin büyümesi ile şehirlerin payına daha çok, hayvanlarınkine ise daha az yer düşmeye başladı. Bu durum hayvanların barınacak alanlarının iyice sınırlandığının bir göstergesi. Hayvanların nesillerinin tükenmesinde etkin bir rol oynayan çevre kirliliği korkunç seviyeye ulaşmış durumda ev gün geçtikçe hızla ilerlemeye devam ediyor. Çevre kirliliği sonucunda çok sayıda hayvan yaşamakta zorlanıyor ve yaşamını yitiriyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HAYVANLARIN HAYATINI TEHLİKEYE ATIYOR

Küresel ısınma sebebi ile iklimler değişiyor. Mevsim dengelerinin bozulması, aşırı kuraklık, buzulların erimesi, deniz ve okyanus sularında oksijen seviyesinin azalması ve daha birçok etken hayvanların yaşam alanlarını yok ediyor. Bazı türler yok olurken, geride kalanların dengesi altüst oluyor.

Canlıların yaşamını sürdürebilmeleri için insanlara ihtiyacı olmaz ama insanın yaşamını sürdürebilmesi için bütün canlılara ihtiyacı vardır. Üzerimize düşen görevi yaparsak, çevremizi ve doğamızı temiz tutmaya özen gösterirsek hayvanlar üzerinde olumsuz bir etki yaratmamış oluruz. Eğer insanlar ormanları yok etmeye, canlıların zarar göreceği davranışları sergilemeye, onların yaşam alanlarını tehlikeye atmaya devam ederse birçok tür tükenir. Bu durumun dünya üzerinde kötü sonuçlarını hepimiz hissederiz.