İklim krizi

KÜRESEL YOK OLUŞ: İKLİM KRİZİ

KÜRESEL YOK OLUŞ: İKLİM KRİZİ

Dünya, en büyük tehditlerinden biri olan İklim krizi ile karşı karşıya. Bu gerçekle hepimiz gün geçtikçe yüzleşiyoruz. Dünya’ yı bu tehditle baş başa bırakmakta bizlerin payı oldukça büyük. Bu krizi engellemek veya azaltmak için hiçbir önlem almadık ve bu noktalara gelmesini sağladık. Bunun sonucu olarak yıllardır konuşulan iklim krizi artık varlığını belli ediyor. İlerleyen zamanlarda önlem almazsak, daha acı bir şekilde hepimiz buna şahit olacağız ve olmaya devam edeceğiz.

 

İklim krizine daha geniş bir yelpazeden bakmak gerekirse, iklim krizinin temel nedeni küresel ısınma’dır. Günlük hayatımızda farklı amaçlar için kullanığımız fosil yakıtlar, tüketildikten sonra dünya atmosferinin etrafında bir sera gazı katmanı oluşturuyor. Bu katman ısıyı hapsediyor ve küresel ısınma adıyla bilinen ama insan eliyle yaratılmış olduğu için artık “küresel ısıtma” olarak tanımladığımız sonucu doğuruyor. Küresel ısıtma, iklimin dengesini bozarak birçok bölgede yine eskiden iklim değişikliği diye adlandırdığımız, ama artık “iklim krizi” dediğimiz duruma sebep oluyor.

İKLİM KRİZİ ETKİLERİ

İklim krizini durdurabilmek için ise sadece 10 senemizin kaldığı söyleniyor. Eğer iklim krizini durduramaz veya en az seviyeye indirgeyemezsek, küresel olarak yok oluşun geri dönüşü olmayacak. İklim krizi yüzünden şu anda bile on binlerce insan yaşadığı yeri terk edip göç etmek zorunda kalıyor. Her gün canlıların yaşam alanı olan buzullar eriyerek canlıların yok olmasına sebep oluyor. Buzulların erimesinin bir diğer etkisi ise deniz seviyesini yükselterek kıyı kentlerin sular altında kalmasına neden olmasıdır.

Yıllar geçtikçe bu etkileri çok daha fazla gözlemleyeceğiz. Hayatımızın yadsınamaz gerçeği olan bu kriz ile yaşayacağız. Her birey  fakındalık oluşturmalı ve günlük hayatında daha dikkatli davranıp çevresine örnek olmalı. Plastik poşet ve plastik şişe kullanımına son vermeliyiz. Kısa mesafelerde araç kullanmak yerine yürümeyi tercih etmeliyiz. Geri dönüştürülemeyen ambalajlarda satılan ürünleri satın almamalıyız. Cam ürünler kullanmalıyız.

Doğa ve çevre adına örnek olacak davranışlar sergileyip dünya’ yı iklim krizinden kurtarabiliriz. Daha temiz, çevreci ve yaşanılabilir bir dünya için iklim krizi’ nin ciddiyetine varmalı ve üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz.