Mikro Plastikler

DÜNYA GENELİNDE KULLANILAN PLASTİKLER

DÜNYA GENELİNDE KULLANILAN PLASTİKLER

Plastikler hafiflik, esneklik, kolay işlenebilme ve ekonomik olma gibi avantajları nedeniyle günlük hayatımızın her alanında kullanılan polimerik malzemelerdir. Dünyadaki plastik tüketimi son 70 yıldır katlanarak artmıştır. 2050 yılına kadar, dünya yüzeyine 33 milyar ton plastik atığın daha ekleneceği tahmin edilmektedir.

 

Plastikler her yerde, hayatımızın her alanında yer alıyor. Kısacası, artık Plastik Çağı’nda yaşadığımızı söylemek mümkün.

 

Plastik üretimi ve gelişimi her geçen gün hız kesmeden devam ediyor ve hayatımıza dahil olmaya devam ediyor. Plastiğin verdiği zararlı etkilerden, hayatımızda bıraktığı derin izlerden habersiziz veya bu gerçeği  görmezden geliyoruz ve buna devam ediyoruz. Tüm dünyayı etkileyen plastikler hayat standartlarımızı düşürüyor ve en önemlisi de sağlığımızla oynuyor.

PLASTİKLER SAĞLIĞIMIZI TEHLİKEYE ATIYOR

Günümüzde dayanıksız, tek kullanımlık  gibi farklı türlerde plastikler bulunmakta, bu plastik türleri ambalaj olarak kullanılmaktadır. Marketlerden satın aldığımız yiyecek veya içeceklerde bir çok ambalajın plastik olduğunu söyleyebiliriz.

 

Plastik ambalajlar uzun süre içecek ve yiyecekler ile temas ettiğinde tat, koku ve aromalarda değişiklik yapıyor. Plastik su şişesi yerine tercihimizi cam şişeden yana kullansak , sağlığımız için iyi bir adım atmış oluruz. Bununla birlikte içtiğimiz suyun tadı ve aroması değişmez.

 

Sürdürülebilir bir dünya için, sağlığımızı daha iyi bir boyuta taşımak ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmak için plastiğin, dünyaya ve sağlığımıza verdiği zararı ve etkileri unutmayalım ve bu konuda bilinçlenmeye özen gösterelim.